Най-известната творба на английската писателка Агата Кристи Десет малки негърчета е

...
Най-известната творба на английската писателка Агата Кристи Десет малки негърчета е
Коментари Харесай

„Десет малки негърчета” излиза с ново име във Франция

Най-известната творба на британската писателка Агата Кристи " Десет дребни негърчета " е преименуван при преиздаването си във Франция. Криминалният роман вече ще се споделя " Те бяха 10 ", а думата „ чернокож “ е напълно отстранена от цялата книга, въпреки в оригинал да се загатва 74 пъти. Френският превод е дело на Жерар дьо Шерже, а книгата е най-успешният престъпен разказ, от който са продадени над 100 000 копия по света. Адаптиран е и няколко пъти за кино и телевизионните екрани.

Решението за промяната на заглавието и редакцията на текста е взето от правнука на писателката Джеймс Причард. Той оглавява компанията, притежаваща правата за творбите на Агата Кристи. В телевизионно изявление за немския канал RTL той споделя, че когато книгата излязла за първи път в Англия през 1939 година, използването на думата с „ н “ била естествена за актуалния език. Днес обаче тя основава напрежение и разстройва хората, по тази причина счита, че е положително решение да се ограничи използването й. Уверява също, че същността на историята не е променена.

„ Според мен Агата Кристи е целяла да забавлява и не би желала да нарани някого с изрече си. Не желая заглавието да отклонява вниманието от работата й ", безапелационен е наследникът на писателката.

Променено е също и наименованието на острова, където се развива действието. В оригинал той се споделя „ Негърски “, само че в новите издания към този момент ще е „ Войнишки “.

Франция надалеч не е първата страна, която трансформира заглавието на книгата. През последните десетилетия в Съединени американски щати излиза под името „ Не остана никой “, а в по-нови издания се споделя и „ Малките индианчета “.

Промяната идва, откакто филмът по едноименния разказ „ Отнесени от вихъра “ също претърпя основни промени вследствие на придвижването #BlackLivesMatter.

 
" Отнесени от вихъра " се завръща, само че с коментар
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР